İHKİB Başkanından Tekstilin Dünya Devlerine Çağrı

> İHKİB Başkanından Tekstilin Dünya Devlerine Çağrı
İHKİB Başkanından Tekstilin Dünya Devlerine Çağrı
 
Koronavirüs desteklerinin 1 yıla çıkarılmasını isteyen hazır giyim ihracatçısından dünya markalarına ‘sorumluluğu paylaşalım’ mektubu geldi.
 
Türkiye için stratejik öneme sahip hazır giyim sektörünün salgını en az hasarla atlatabilmesi için çalıştıklarını bildiren İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, “Sektörü ayakta tutacak 4 maddelik acil önlem paketimizin yanı sıra Türkiye’den milyarlarca dolarlık alım yapan, aralarında Inditex Grup, H&M, Marks and Spencer, Levi’s, Primark, Best Seller’ın de bulunduğu küresel markalarla da mektup diplomasisi başlattık” dedi. 
Türk Hazır Giyim Endüstrisi koronavirüs salgınını en az hasarla atlatabilmek için yurt içinde ve yurt dışında girişimlerini hızlandırdı. Sektörün amiral gemisi konumundaki İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), salgını en az hasarla atlatabilmek için 4 maddelik acil önlemler paketi hazırladı. İHKİB, Türkiye’den her yıl milyarlarca dolarlık ithalat yapan alım grupları ve aralarında Inditex Grup, H&M, Marks and Spencer, Primark, Best Seller gibi küresel markalarla da mektup diplomasisi başlatarak siparişi verilen ve depolarda bekleyen ürünlerin ödemelerinin yapılmasını istedi.

Üretimi tamamlanmış yüz milyonlarca dolarlık sipariş depolarımızda kaldı
2020’ye 19 milyar dolar ihracat hedefi ile başladıklarını ve yılın ilk iki ayını yüzde 7 artıda kapattıklarını vurgulayan İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, koronavirüs salgınının Avrupa’da yayılmaya başlaması ile birlikte bütün hesapların alt üst olduğunu bildirdi.
Gültepe, Türkiye hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 70’ini AB ülkelerine ve İngiltere’ye yaptığını hatırlatarak şöyle devam etti:
“Özellikle İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’deki bilançosu ağırlaşan salgın nedeniyle Avrupa piyasaları Mart başında neredeyse tamamen kapandı. Üretimi tamamlanmış yüz milyonlarca dolarlık sipariş depolarımızda kaldı. Aynı şekilde milyarlarca dolarlık sipariş iptal edildi. Mart ayı ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 27 daraldı. Nisan ve Mayıs aylarında bu daralmanın yüzde 70 - 80’in üzerine çıkmasından endişe duyuyoruz. Çok değil 3 ay önce yüzde 85 kapasite ile çalışan sektörde kapasite kullanım oranı yüzde 30’lara geriledi. Hem salgın önlemleri hem de sipariş olmadığı için firmalarımızın bir bölümü üretime ara verdi, bir bölümü minimum kapasite ile çalışıyor. Tablonun en az 3 ay iyiye gideceğine dair bir ışık görünmüyor. Bu sürecin üretime, istihdama ve ihracata olumsuz etkilerini en aza indirmek, özellikle çalışanlarımızı üretimde tutabilmek için hem siyasi otorite hem de yıllardır iş birliği yaptığımız küresel markalarla dayanışmamızı güçlendirmemiz gerekiyor.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart’ta açıkladığı İstikrar Kalkanı Paketi’nde yer alan önlemlerin sektöre moral olduğunu ifade eden Mustafa Gültepe, özellikle kısa çalışma ödeneğini çok önemsediklerini ancak bürokrasinin azaltılarak sürecin hızlandırılmasını ve daha yaygın hale getirilmesini beklediklerini söyledi.

Acil önlem paketimiz uygulanırsa salgın sonrası kaldığımız yerden devam ederiz
Tüm önlemlere rağmen sektörün türbülanstan çıkıp kendini toparlamasının 1 yılı bulacağına vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:
“Müdahalede gecikir, doğru tedavi yöntemlerini uygulamazsak yoğun bakıma alınmak zorunda kalan hasta misali sektör ağır hasarlarla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir ihtimali düşünmek bile istemediğimiz için 4 maddelik acil önlem paketi hazırladık. Bir an önce hayata geçirilmesini istediğimiz önerilerimiz şöyle: