İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz: “Türk Tekstili Tasarımın Gücü ile Büyüyecek”
Konfeksiyon Teknoloji
>
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz: “Türk Tekstili Tasarımın Gücü ile Büyüyecek”
2023 Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması’nda ‘İpekyol Özel Ödülü’ne layık görülen genç yetenek Betül Tezcan’ın tasarımları özel bir lansmanla görücüye çıktı. ‘Echo Climate’ adını verdiği, sürdürülebilir ve çevre dostu materyallerden oluşan projesiyle ödül kazanan Tezcan’ın tasarımları, İpekyol mağazalarında tüketicilerle buluştu.
Gerçekleştirilen lansmanda konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz; her zaman sözünü ettikleri tekstilde katma değerli üretim için bu yarışmaların çok önemli olduğuna işaret ederek, “Sektörümüz sadece üretim kapasitesiyle değil, yarattığı katma değerle de dünya ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Bunu sürdürülebilir kılmanın yolu da tasarımdan geçiyor. İhracatımızı artırmak, dünya pazarındaki rekabet gücümüzü pekiştirmek ve ülkemizi tekstilde global bir marka haline getirmek için tasarıma yatırım yapmaya devam edeceğiz.” dedi.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) organizasyonunda ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonluğunda, 26 Aralık 2023 tarihinde final gecesi gerçekleşen Futuretex İstanbul Yarışması’nın ödüllerinden biri olan İpekyol Özel Ödülüne layık görülen Betül Tezcan, ödülünü İpekyol Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Ayaydın’ın elinden aldı. İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sami Aydın’ın firması Aydın Tekstil sponsorluğunda üretim süreci tamamlanarak hazır giyim ürünlerine dönüşen kumaşlar, Zorlu Center İpekyol mağazasında sergilenmeye başladı. Betül Tezcan’a ait 4 ayrı tasarımın toplam 12 parçaya dönüştüğü koleksiyondan elde edilen tüm gelir Betül Tezcan’a aktarılacak.
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümünden mezun olan ve aynı fakültenin Plastik Sanatlar bölümünde öğrenim görmeye devam eden Tezcan, bu özel ödülü sürdürülebilir ve çevre dostu materyallerden oluşan ‘Echo Climate’ adını verdiği proje ile kazanmıştı.
Düzenlenen lansmanda konuşan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Futuretex İstanbul yarışmasını 17 yıldır düzenlediklerini ve en büyük amaçlarının genç yetenekleri destekleyip sektöre kazandırmak olduğunu belirtti.
“Tasarımı bir kültür olarak ele alıyoruz”
Tekstil sektörünün sadece üretim kapasitesiyle değil, yarattığı katma değerle de dünya ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu ve Türkiye olarak elde edilen başarının yıllar içinde büyüyen güçlü üretim altyapısı ve dünya standartlarında geliştirilen inovatif yaklaşımlarla pekiştiğini kaydeden Öksüz, “Bu başarıyı sürdürülebilir kılmanın yolu tasarımdan geçiyor. Tasarım, tekstil sektörünün geleceğine ışık tutacak en önemli unsurlardan birisi. Aynı zamanda, sadece estetik bir algı yaratmanın ötesinde ürünlerimize kimlik kazandıran, onları dünya pazarında farklılaştıran ve rekabetçi hale getiren stratejik bir faktör olarak öne çıkıyor. Türk tekstil sektöründe yarattığımız ve daha da artırmayı istediğimiz katma değerli ihracatın temelinde işte, bu yenilikçi tasarım anlayışı yatıyor. Tasarımı sadece bir süreç değil, bir kültür olarak ele alıyoruz. Bu kültür, tekstilin ham maddesinden son ürününe kadar değer zincirinin her aşamasında kendini gösteriyor.” dedi.
Tasarımın tekstil sektörü için ne kadar hayati bir önem taşıdığını her fırsatta dile getirdiklerini kaydeden Öksüz, “İhracatımızı artırmak, dünya pazarındaki rekabet gücümüzü pekiştirmek ve ülkemizi tekstilde global bir marka haline getirmek için tasarıma yatırım yapmaya devam edeceğiz. Burada, gençlerin yenilikçi fikirleri ve bakış açıları ile sektöre kazandırılması büyük önem taşıyor. İTHİB olarak düzenlediğimiz kumaş tasarım yarışmaları ve diğer teşvik programlarımızla gençlerimize sektörde yer açıyoruz. Onların başarıları sadece bireysel olarak değil, Türkiye’nin tekstil ve moda alanındaki uluslararası gücünü de artıracak. Futuretex İstanbul’da ortaya çıkan tasarım fikirlerini ve ürünleri de çok önemsiyoruz. Türk tekstili, gençlerin inovatif ve yenilikçi bakış açısıyla dünyaya damga vurmaya devam edecek, bu vizyonla Türk tekstilinin gücünü ve potansiyelini daha ileriye taşıyacağız.” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik ve tasarımı birlikte düşünmek gerekiyor
Tekstil sektörünün hızla değişen tüketici beklentileri, çevresel sorumluluklar ve yenilikçi teknolojilerin birleşim noktasında önemli bir dönüşümden geçtiğini ve bu dönüşümde öne çıkan iki kavramın tasarım ve sürdürülebilirlik olduğunu belirten Öksüz, şunları söyledi: “Bu iki unsurun birlikte ele alınması, tekstil sektörünün hem ekonomik hem de çevresel açıdan daha dayanıklı, yenilikçi ve geleceğe odaklı bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Tasarım sadece estetik bir boyutu ifade etmiyor, aynı zamanda inovasyonun, işlevselliğin ve markalaşmanın da temelini oluşturuyor. Ürünlerimize kimlik kazandıran, onları dünya pazarında farklılaştıran ve rekabetçi hale getiren stratejik bir etken konumunda. Bunun yanında sürdürülebilirliği de şekillendiren bir faktör haline geldi. Tüketiciler, çevreye duyarlı ve geri dönüştürülebilir ürünleri giderek daha fazla talep ediyor. Bu da tasarım süreçlerinin doğrudan sürdürülebilirlik ilkeleriyle entegre edilmesini zorunlu kılıyor. Tekstil sektörünün geleceği, tasarım ve sürdürülebilirliğin kesişim noktasında şekilleniyor. Bu iki kavramın aynı kümede ele alınması, hem tüketicilere çevre dostu ürünler sunmak hem de markalara uzun vadeli rekabet avantajı sağlamak açısından kritik öneme sahip.”.
Genç tasarımcıların sektöre kazandırılması çok önemli
İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Futuretex İstanbul Yarışma Komitesi Başkanı M. Fatih Bilici de Futuretex İstanbul ile gençleri desteklemekten ve sektörü geleceğe taşımaktan büyük gurur duyduklarını söyledi. ‘Tekstil sektörümüz, inovasyon ve tasarım odaklı büyümeyi sürdürecek, genç tasarımcılarımızın katkılarıyla çok daha ileriye gidecektir.’ diyen Bilici, “Tasarım; bir tekstil ürününe ruh katan, onu sadece bir ürün olmanın ötesine taşıyan en önemli unsurdur. Yaratıcı düşünce ve yenilikçi bakış açısıyla hayata geçirilen her tasarım hem ulusal hem de uluslararası alanda Türk tekstilinin gücünü pekiştiriyor. Bu yarışma da genç tasarımcılarımızın yeteneklerini ortaya koyarak, sektöre dinamizm katmalarına olanak tanıyor. Her biri geleceğin liderleri olmaya aday gençlerimiz, sektörde devrim yaratabilecek fikirlerle karşımıza çıkıyor. İşte, bu noktada genç ve yetenekli tasarımcılarımızın sektöre kazandırılması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Her şey iplikle başladı…
Yarışmayı kazanan tasarımcı Betül Özcan da bir Türk genci olarak sektörel anlamda böyle bir desteği görmenin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Her şey iplikle başladı, ardından tasarımlarım ve hikayelerim kumaşa dönüştü. En sonunda ise onları giysi olarak görmek gerçekten gurur vericiydi. 2023 Futuretex İstanbul Kumaş Tasarım Yarışması; bir kumaş tasarım yarışmasıydı ve kumaş tasarımlarının hepsi bana ait. Bu tasarımların giysiye dönüşme sürecini izlemek, bir dönüşüm hikayesine şahit olmak gibiydi. Bu, hep hayalini kurduğum bir şeydi ve kumaştan giysiye dönüşen bu süreci görmek beni çok mutlu etti.” dedi.