Hazır Giyim İhracatçıları Rekora Doymadı

> Hazır Giyim İhracatçıları Rekora Doymadı
Bu yılın başından beri yapılan çalışmalar ve alınan önlemler neticesinde hazır giyim ihracatçılarının yüzü gülüyor. Nisan ayında 2.42 milyar dolarlık, yılın ilk dört ayında ise 7.5 milyar dolarlık ihracat yapan ihracatçılar, çifte rekora imza atmanın mutluluğunu yaşıyor.

Genel ihracatta Nisan ayı, pandeminin ticari etkisinin geride bırakılmasıyla geçen yılın Nisan ayına göre %24,6 artış gösterdi, bu da 23.4 milyar Dolarlık ihracat gelirine işaret ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden elde edilen bu rakamlar, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatının gerçekleştirildiği anlamına geliyor. Yılın ilk dört ayı baz alındığında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın %21.7 arttığı ve böylece 83.6 milyar Dolarlık ihracat gerçekleştirildiği görülüyor. Yıllık ihracatta ise 240.1 milyar Dolar seviyesinin aşıldığı ifade ediliyor.
Nisan 2021’de 1.625 milyar Dolar seviyesinde Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, Nisan 2022’de %25,6 artışla 2 milyar 42 milyon dolarlık seviyeyi yakaladı. Yakalanan bu seviye, tüm zamanların en iyi aylık ihracat rekoruna işaret ediyor. Ocak - Nisan döneminde de, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı %18.5’lik artışla ve 7.5 milyar Dolarlık ihracat gelirini ülkemize kazandırdı.
İstanbul, tarihe ihracat rekorlarıyla geçen Nisan ayında hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının 1.38 Milyar Dolarlık kısmını gerçekleştirerek ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 174.052 milyon Dolarlık ihracatı ile Bursa ve 147.013 milyon Dolarlık ihracatı ile İzmir takip etti.


Almanya’ya yapılan tekstil ihracatı zirvede yer aldı
Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe Nisan 2022’de en fazla ihracat yapılan ülke, 353 milyon Dolar’la Almanya oldu. Almanya'yı, 283 milyon Dolar’la İspanya ve 213 milyon Dolar’la Birleşik Krallık izledi.
Sektörde geçen ay en fazla dışsatımın yapıldığı ülke gruplarına bakıldığında, 1 milyar 252 milyon Dolar’la Avrupa Birliği ülkeleri birinci, 276 milyon Dolar’la diğer Avrupa ülkeleri ikinci ve 172 milyon Dolar’la Orta Doğu ülkeleri üçüncü sırada yer aldı.
TİM verilerine göre, geçen ay 182 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, aynı dönemde ülkenin toplam ihracatından yüzde 8,7 pay aldı.
 
Yılbaşından beri elde edilen ihracat rakamları gelecek adına ümit verdi
TİM Başkan Vekili ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, senenin ilk dört aylık döneminde ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5 artışla 7,5 milyar Dolar’a çıkardıklarını belirterek, "İlk 4 ayın verileri, önümüzdeki dönem için de bizi umutlandırıyor. Hazır giyimde en büyük pazarımız olan AB'ye ihracatımızda ocak-nisan döneminde yüzde 22,2'lik bir artış gerçekleştirdik. Aynı dönemde İngiltere'ye ihracatımızı yüzde 25,3, ABD'ye ihracatımızı yüzde 29,4 artırdık. Toplam hazır giyim ihracatımızın yüzde 75'e yakın bölümünü gerçekleştirdiğimiz bu pazarlarda ortalamanın üzerinde bir artış yakalamış bulunuyoruz." diye konuştu.
Şubat 2022’nin son haftasında başlayan Rusya-Ukrayna savaşının ihracata olumsuz yansımasının da sınırlı olduğunu aktaran Gültepe, yılın ilk dört aylık döneminde Rusya'ya ihracatın yüzde 7,1, Ukrayna'ya ihracatın ise sadece yüzde 5,1 daraldığını, Batılı ülkelerin ambargosu nedeniyle gelecek aylarda Rusya'ya ihracatta yeniden bir ivme yakalayacaklarını öngördüğünü bildirdi.
Gültepe, ham madde maliyetlerindeki artış nedeniyle özellikle basic ürünlerde fiyat tutturmakta zorlansalar da yurt dışından siparişlerin devam ettiğini belirterek, "Nisan ayında kapasite kullanım oranımız yüzde 84,1'e ulaştı. Eğer olağanüstü gelişmelerle karşılaşmazsak 2022'yi 23 milyar doların üzerinde bir ihracatla kapatabileceğimize inanıyorum." İfadelerini kullandı.