Hermetik Sistem Enerji Maliyetlerini %87’ye Kadar Kısıyor

> Hermetik Sistem Enerji Maliyetlerini %87’ye Kadar Kısıyor
İmalatından ihracatına kadar her kademesinde sanayi tip ütüleme sitemlerinde standartları yukarıya çıkaran Faymak Makina, hazırladığı yüksek kaliteli ürünleri ile müşterilerinin tercihi olmaya devam ediyor.

 Faymak Makina’nın ürettiği Hermetik sistemler, işletmelerde %60 – 87 arası enerji verimliliği sağlıyor. Şirket yetkilisi Kemalettin Karslı, faturalarda tasarruf sağlamak ve sorunsuz, uzun ömürlü ütüleme sistemlerini tüm tekstil sektörünün kullanımına sunmak konusunda oldukça iddialı açıklamalarda bulundu.
 
Faymak Makine hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?
Firmamız 1986 yılında şahıs firması olarak kurulmuş ve 1996 yılında tüzel kimliğine kavuşmuştur. Kurulduğu yıllar içerisinde bir kişi ile yönetilen firmamız ilerleyen zamanda üç ortaklı bir firma olmuş ve 2017 yılında hisse devirleri ile tek ortaklı bir firmaya dönmüştür. Uzun yıllar kendi metal işleme tesisi ile 2014 yılına kadar üretim yapmıştır. Sektörün yetişmiş personel ihtiyacı eksiği nedeni ile üretime cevap verememe durumuna gelince projelerinin ve ihtiyaç duyduğu ürünlerin metal iskelet yapılarının bir kısmını da  fason olarak farklı atölyelerde üreterek büyümeye  devam etmektedir. Hizmet sektörümüz tekstil üretiminde kullanılan ütüleme sistemleri üzerinedir. Geçmişte iki yurt dışı fuarı ve birkaç yurt içi fuarla ihracata katkıda da bulunmuş bir firmadır. Neredeyse tüm ürünlerimizde CE sertifikasyonu vardır.
 
Hermetik buhar jeneratörü nedir?
Hermetik buhar jeneratörü, kombilerde kullanılan otomasyon kompenentlerinin ve baca sisteminin, geliştirilerek buhar elde etmeyi sağladığımız mekatronik bileşkelerin özel dizayn edilmesi ile buhar elde ettiğimiz sistemdir.
 
Birçok buhar jeneratörü üreten firma varken neden böyle bir cihaz üretme gereği duydunuz?
Öncelikle şunu belirtelim, Hermetik denilen sistemlerde organize edilebilecek ve tasarlanabilecek en yüksek tasarım gücü şuandaki hali hazırda yazılı yönetmeliklerde 70 KW üzerinde olamıyor. İşletmelerde en önemli gider kalemi ise elektrik maliyetleridir.
Dediğiniz gibi birçok sayıda, bizimde satışını yaptığımız endüstriyel tip buhar jeneratörleri var zaten, ancak buradaki en önemli husus bu cihazların erişim olanakları ve işletmeye kurma maliyetleri ile nominal güçlerinin belli bir seviyeden başlamalarıdır. Az evvel belirttiğim gibi 70 KW bir enerji ihtiyacı için standart tip bacalı diye tarif edilen buhar jeneratörleri oldukça maliyetli yatırımlar gerektirdiği gibi az buhar kapasitesi olan işletmelerde tercih edilmezler.
Bu cihazı üretmek için bizi en çok mikro işletmelerin devlet desteklerine ulaşmada ki zorlukları motive etmiştir. Herhangi bir devlet desteği veya teşviklerine ulaşmak için gerekli bilgi ve donanım, bu bilgilerin doğru işlenmesi, proje oluşturma işlemleri, müracaat ve gerekli evrakların hazırlanabilmesi için yeterli becerilerimizin olmaması ve desteklere ulaşma zorluğu,  bizi bu cihazı geliştirmeye motive eden en önemli etkendir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi mikro işletmelerde en büyük gider kaleminin elektrik olması ve bu işletmelerin ihtiyaç duydukları buharı üretebilecek küçük boyutlu gaz yakıtlı bir buhar üreticisinin olmaması, bu işletmelerin her açıdan üretim çarkında gittikçe artan maliyetlerin altında kalmalarına ve istihdam kayıplarından sonra birer birer kapanmalarına neden olmaktaydı. Cihazımızın en önemli özelliğinin Hermetik sistem olduğunu belirtmiştik. Bu kavram şimdiye kadar araştırmalarımız neticesinde tüm dünyada buhar üretme anlamında ilk defa bizim tarafımızdan kullanıldı. Cihazın KW cinsi HERMETİK sistemde uygulanabilen maksimum 70 KW güç sınırları içerisinde olduğundan çalışma gaz basıncı olarak 21 mbar gaz basıncı olarak tasarlandı. Şu anda buhar üreten cihazlar bu basınçla çalışmadığı gibi tamamı endüstriyel tip buhar üreticileri olduğundan yönetmelikler ve uygulama kullanım şartları kurulacakları alanlar, ruhsatlandırma işlemleri, baca maliyetleri, endüstriyel gaz tesisatı projelendirme maliyetleri peş peşe geldiğinde zaten bir mikro işletme tarafından ulaşılması mümkün olmayan maliyetleri ortaya koymaktadır. Bunların yanı sıra yine sizlerin de farkında olduğunuz gibi mikro işletmeler genellikle meskenlerin altında bulunan dükkan ve iş yerlerinde faaliyet gösterdiklerinden, bu yerlere isteseler de bu tip endüstriyel buhar üreticilerini yönetmelikler gereği kuramamaktadırlar. Tüm bu hususlar ve özellikler göz önünde bulundurulduğunda, cihazımızı kullanarak sürekliliğini devam ettirdiğini ifade den firmalar olmuştur. Elektik enerjisi gideri karşısında kapatmayı düşünen işletmeler ile karşılaşıp bu sistemi kurarak firmanın kapanmasını da engellemiş ve istihdam açığına meydan verecek iş fesih etme sorununu bir çok atölye için ortadan kaldırmış bulunmaktayız
 
Peki en önemli özelliği nedir?
Hermetik cümlesi aslında burada ki sihirli kelime, cihazın bu özelliği kullanım alanının, sanayi siteleri veya iş merkezlerinden, meskenlere kadar indirilmesini sağlamıştır. Bugün beş katlı bir apartman düşünün, girişi veya bodrum katı bir iş yeri olsun, burada da buhar ihtiyacı var ise standart bacalı tip bir cihaz bu noktalara konumlandırılamıyor, buna karşılık bizim ürettiğimiz cihaz ise kombi standardı olan yönetmelik kapsamında üretildiğinden, bahsettiğimiz bu binanın her katında projelendirilerek gaz kullanım izni ile ekonomik bir buhar elde etmeyi sağlıyor.
 
Kullanıcıya sağladığı fayda nedir?
Bu cihaza ihtiyacı olan kullanıcıların, zaten buhar kapasiteleri düşük olduğundan diğer endüstriyel tip buhar jeneratörlerini kuramıyorlar, kurmayı başarsalar bile ihtiyaçları olan buhardan daha fazla üretim yapan bir cihaz kurduklarından, bekledikleri tasarrufu elde edemiyorlar. Ayrıca çalışma basınçları ve baca sistemleri çok farklı olduklarından Hermetik sistem cihazlarda yanma % 100 gerçekleşmekte ve baca gazı kayıp kaçağı minimum olmamaktadır. Tüm bunların yanında kullanılan yakma sistemi henüz ülkemizde yeni kullanılan yoğuşmalı kombi yanma otomasyon sistemleri ile donatıldığından, atmosfere atılan karbondioksit (CO2) gazının yönetmeliklerde max 100 ppm oranında ölçülmesi gerekir ki bu sistem bunu otomasyon ile oranlama yaparak ¼ oranında tutabilmektedir. Oldukça çevreci ve 21 mbar ile çalıştığından basınç farkı kaçakları da meydana gelmemektedir.
Yapısal olarak ergonomik ve rahatlıkla taşınıp başka bir yerde kurulumu yapılabilmektedir, en önemlisi de bacası kombi bacası olduğundan imalat yatırımında yapılan baca maliyetleri ve bir takım sertifikalandırmalardan da avantaj sağlamaktadır.
 
Kullanım alanları nerelerdir?
Kapasitesinin yettiği hesaplanan;
• Tekstil ve konfeksiyonların ütü makinelerinin buhar ihtiyaçlarını karşılar.
• Yemek fabrikalarının (catering) bazı işletmelerde buharla yemek pişiriliyor. Bu tür tesislerde yemek üretiminde kullanılır.
• Seracılık işlerinde kullanılır. Seraların içindeki havayı nemlendirmek amacıyla kullanılır.
• Gıda aromaları imalatı yapan fabrikalarda hazırlanan aromaların buharla dezenfekte işlemlerinde kullanılır.
• Ekmek, poğaça, simit, ve hamur işi imalat yapan tüm fırınların kullandıkları buharlı fırınlarda ve taş fırınlarında.
• Otel, Motel, Çamaşırhane, Kuru temizleme, Beton kürleme tesisleri, Ziraat, Meşrubat, İlaç, Deri, Tekstil, Konfeksiyon, Mandıra, Konserve ve Kimya sanayinde ve endüstride, buhar ihtiyacı olan her yerde rahatlıkla buhar üretiminde kullanılır.
Anlaşıldığı üzere küçük ve orta ölçekli tüm buhar ihtiyacı olan atölye ve işletmelerde bu tip buhar üreten cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar kullanım kolaylığı ve enerji tasarrufu nedeni ile tercih edilmektedirler.
 
Bu cihaz belgeli ve patentli midir, başka üreten var mı?
Cihazımız zaten gaz ile çalıştığından bir takım imalat ve yönetmelik standartları kapsamında üretilmek zorundadır. Bu zorunluluklar gerekli tüm belgelendirmeler ile yerine getirilmiş ve Türkiye’de gaz yakan her cihazın kayıtlı olma zorunluluğu olan GAZMER kurumuna kayıtlıdır. Patent meselesine gelirsek evet ürünümüz ilk patentini 2015 yılında almıştır, 2018 yılında ikinci değişim patentini de almıştır. Bu süreçte Uluslararası incelemelerde, bu tip bir cihaz için patent olmadığı bunu ilk bizim ürettiğimiz anlaşılmıştır.
 
Verimlik tasarruf miktarları belli midir?
Yapılan çalışmalar ve iyileştirmeler neticesinde enerji verimliliği ve tasarrufu anlamında % 60 ile 87 oranına ulaşılarak kullanıcı işletmelerin enerji maliyeti düşürülmüştür. Bu sayede üretim çarkında yer olan mikro işletmeler standart olarak kullanılmakta olan cihazlardan daha kolay bir şekilde işletmelerinde bu uygulamaya geçebilmektedirler. Buhar ihtiyacını karşılayan standart sistemlere göre bu sistemi kurmak ve işletmek için yapılacak olan yatırım da ortalama % 60 oranında düşük maliyetle mümkün olmuştur. Elektrikli sistemler ile elde edilen buharın Hermetik sistemle elde edilmesinde 1/6 oranında tasarrufa ulaşılmıştır, bu çok ciddi bir değerdir.
 
Hermetik buhar jeneratörü ile ülkemize nasıl bir katkı sunacaksınız?
Öncelikle iki açıdan konuyu ele almak lazım işveren ve ülkemiz olmak üzere.
İşveren açısından;
İşverenin, işletmekte olduğu firmasının sürekliliğini sağlayabilmesi için enerji tasarrufu yapabileceğini ortaya koyacak ve bu neticede üretim ve istihdamın desteklenmesine katkı sunacaktır. Öyle ki belirttiğim gibi küçük işletmeler için ürettiğimiz bu ürün en büyük sorun olan elektrik enerjisi maliyetini minimum seviyeye düşürdüğünden, işletmenin karlılık oranı artmakta ve bu doğal olarak çalışanlara da yansımakta işletmenin sürekliliği sağlanarak dolaylı istihdamı desteklemiş olmaktadır.
 
Ülke açısından;
Elektrik enerjisi yerine Doğal gaz kullanıldığında doğal olarak enerji iletim hatlarında ki yüklerde aynı paralellikte azalmakta olacak ve aynı ölçüde de iki yönlü fayda kazan kazan politikası devreye girmiş olacaktır. Bu nedenle sistem bakımlarında maliyetler düşecek çok sık aşırı yüklenmelerden doğan elektrik kablo yangın ve patlamaları ortadan kalkacaktır. En önemli husus ise bir kısmını ithal ettiğimiz doğal gaz kullanarak elde etiğimiz elektrik enerjisi dönüşümünden önce, enerji kaynağının direk olarak dönüştürülmeden tüketilmesini sağladığımızdan, yani doğalgaz yakarak elektrik üretmeden direkt olarak gaz kullanımını sağladığımızdan, elektrik enerjisi santral üretim sistemlerindeki yatırım maliyetlerine de dolaylı olarak yansıması olacaktır. Enerji kullanım ve tasarruf örneklemesine gelince, son iki yıl kullanıma sunulan elli adet cihaz üzerinden bir hesaplama yapıldığında; Cihazın üretimi ile kullanıma başlanması sonrası yani 2018 yılı itibari ile şu ana kadar yaklaşık 50 adet ürünü kullanıma sunarak, çok basit bir hesaplama ile, bir atölyenin 8 saatlik günlük mesai ve 24 gün aylık çalışma periyodunda bir hesap üzerinden yola çıktığımızda, sadece bu kadar cihazın bu kadar gün ve saatte kullanılması ile 12.175.000 KW elektrik enerjisi tasarrufu sağlandığını gördük. Buna karşılık olarak da sanayide kullanılan elektrik birim fiyatı üzerinden bir hesap yaptığımızda işletmelerin 10.957.500 TL gibi bir rakam tasarruf elde etiklerini hesapladık. Bu rakamlar sadece 50 firma yani mikro ölçekli firma kullanımı sonunda 2 yıllık verilerdir. (Bu hesaplama Ocak 2020 enerji fiyatlarına göredir) Şimdi bir marka tekstil firması düşünün, bu firmaya üretim yapan 3000 mikro ölçekli atölye olduğunu ve bu mikro ölçekli firmaların sayısının 5000—veya 10000 adet olduğunu düşündüğünüzde elde edilecek enerji tasarrufunu hesaplamaya makine kadranı yetmeyecektir. Bu nedenle bazılarının bunu neden yaptınız demesine aldırmadan, iyi ki ülkemiz için bu şekilde bir cihaz geliştirmek için zorluklara sabredip çalışmalarımızdan vazgeçmemişiz diyorum. Bu işin sadece enerji ve parasal anlamdaki tasarruf kısmıdır. Birde sosyal manada maliyeti düşen bir işletmede kapanmak yerine, işçi alımı gerçekleştirildiğini düşündüğümüzde 10 personeli olan sadece 3000 atölye 1 personel alımı gerçekleştirmiş olsa mikro ölçekte 3000 kişi istihdamı demek olur ki, her açıdan faydalı bir cihaz ürettiğimizi gururla söylemek isterim.